E-mail cím: Jelszó:
Ha még nem regisztráltál kattints ide! Hozzáadom a kedvenceimhez!
vissza a cikkek főoldlára
Őszülni? Nagyon is menő!
2011. 11. 28., 11:18   |  Utoljára módosítva: 2011. 11. 28., 11:50

Lady Gaga őszülése miatt szemünk sem rebben, de kalapunkat emeljük a 46 éves 3 gyerekes modell előtt, aki nem csak büszkén viseli deresedő fürtjeit, de ősz hajával még a divatmánok elismerését is kivívta. Ezért aztán mi is utánajártunk az őszülés jelenségének, mikor, hogyan és minek köszönhetjük mindezt. Tények, tévhitek, ellentmondó tanulmányok az őszülésről, és félmegoldások hajunk kortalanságára.

Most akkor őszülünk a stressztől vagy nem?

Mert ez az a kérdés, amiben a mai napig nincs egyetértés. Még tavaly év elején bejárta a sajtót az a hír, miszerint óriásit tévedtek azok, akik eddig azt hitték, hogy az őszülés oka a stressz. Dán kutatók ugyanis tavaly januárban arra a következtetésre jutottak, hogy sokkal inkább a gének felelősek az őszülésért, és nem az állandó feszültség, stressz, idegeskedés, ahogy korábban hitték.

Vagy mégis?

És hogy lássuk, a tudomány milyen gyorsan változik, íme, egy még frissebb tanulmány. Ez utóbbi arról számol be, hogy stressz és őszülés mégiscsak kéz a kézben jár. Néhány hónapja ugyanis amerikai kutatók egereken végzett kísérleteken vizsgálták, hogyan hat a szervezetre a túl sok stressz következtében termelődő adrenalin.
A kísérlet során két lényeges jelenséget tapasztaltak. Egyrészt kiderült, hogy a megnövekedett adrenalin hatására egy bizonyos rákmegelőző hatású fehérje termelődése csökkent, másrészt arra jutottak, hogy a folyamatos stressz hatására felgyülemlett adrenalin a DNS-ünkre is káros hatással van. Ebből pedig azt feltételezik, hogy ennek következtében áll le a sejtek pigment termelése is, amely a haj természetes színéért felelős. Vagyis a tartós stressztől igenis megőszülünk.


Az egy műszak alatti őszülés viszont kamu

Merthogy míg az előző feltevés tudományosan nem bizonyított, addig az azért biztosnak látszik, hogy egy rossz élmény vagy az erős sokkhatás következtében bekövetkező hirtelen (8-10 óra alatt) őszülés, nem több mint egy hangzatos urban legend. Ugyanakkor valóban vannak bizonyos autoimmun betegségek, erős vitamin- vagy vashiány okozta állapotok, amikor idő előtt ugyan, de nem egyik pillanatról a másikra történik az őszülés. A magyarázat pedig csak annyi, hogy az ilyen betegeknek általában már eleve erősen hullik a hajuk, de csak a pigmentált hajszálak potyognak ki, ezért a fejbőrben már csak a korábban egyébként is meglévő, megőszült hajszálak maradnak.

És hogy mi a jövő?

Például az, hogy egy nagyobb, a világ minden táján népszerű kozmetikai mamutcég egy olyan speciális gyümölcskivonatot tartalmazó kapszulát tervez 2015-ben a piacra dobni, amely állítólag képes meggátolni az őszülést. A cég szerint ugyanis öregedni nem szép dolog, ezért ezt is megérdemeljük. A pirula állítólag képes a szervezetben lévő egyik protein hatását utánozni, és ez által megakadályozni a haj pigmentációjának elvesztését. A hatékonyságához mindössze egyetlen kikötést fűztek, mégpedig azt, hogy a kapszulát minden nap kell szedni, 10 éven át. Ugyanis amint abbahagyja valaki az adagolást, haja beőszül. Hihető?


Néhány érdekesség az őszülésről:

  • Amíg a fehérbőrű emberek a harmincas éveik közepén, az ázsiaiak a harmincas éveik végén, addig a feketék csak a negyvenes éveik közepén kezdenek el őszülni.


  • Szintén kutatók szerint az őszülést a hidrogén-peroxid felhalmozódás okozza, amely a szőrtüszők elkopása miatt lép fel. Kis mennyiségben ugyanis mindenki hajsejtje előállít hidrogén-peroxidot, majd ahogy öregszünk ez a mennyiség egyre nagyobb lesz. Valójában tehát belülről fehérítjük a hajunkat, amely előbb szürke, majd fehér lesz.


  • Az ősz hajnak egészen más a tapintása, mint a fiatal, egészséges hajszálaknak. Ez annak köszönhető, hogy a hajszálak velőállománya kiszélesedik, ezáltal csökken a rugalmasságuk és a tincsek vastagsága.


  • Az eredeti szőkék kései őszes hajkoronája sokszor besárgul, mivel a szőke hajszál a többi színhez képest sokkal több vas- és kéntartalommal rendelkezik, ezért őszüléskor ezen vegyületek sárga színe lesz meghatározóbb a deresedő hajszálakban.


  • Érdekesség, hogy a hajhoz képest a szemérem- és a hónaljszőrzet sokkal később őszül.
Az őszülő nő háromszor

Mielőtt azonban azt hinnénk, hogy az ősz haj csak az öregedés szimbóluma, hát végül íme a heti random módon válogatott celeblista, akik a trendiség jegyeként hordják magukon deresedni látszó fürtjeiket. Jól emlékszünk még 2010 nyarára, amikor Lady Gagát például az ősz haja tehette a Vanity Fair Style Issue címlapjára, és ha már egyszer ott volt, hát le is vetkőzött.


Amikor a brit szupermodell fülébe is eljutott, hogy az ősz haj az „új szőke”, maga is kipróbálta azt. Bár Kate Moss a teljesen ősz hajat nem vállalta be, ezért inkább csak decens lenövéseket és ezüstösen fénylő tincseket festetett hajába. Hasonló elv vezérelte az öregedéstől egyébként már-már betegesen rettegő Nicole Kidmant is, aki szintén arcát körülölelő őszülő hajtöveket készíttetett magának.


Hogy a deresedési divatláz mennyire érintette meg az olasz Vogue magazint, azt pontosan nem tudni, de tény, hogy Kristen McMenamyt, a 3 gyermekes 46 éves veteránmodellt kérte fel címlapfotózásra, akiről köztudott, hogy az utóbbi években egyáltalán nem festette haját, mondván a szépség bár múlandó, de mindez nem a haj színén múlik. Ezért az ő esetében nem is nagyon kellett a fodrásznak beavatkozni, mert Kristen természetesen ősz hajszínére csak egy leheletnyit segítettek rá. Az azért elmondható, hogy az utóbbi években sokan úgy tekintenek rá, mint a nőre, aki újra felfedezte és divatba hozta az ősz haj szépségét.

Szólj hozzá!
Szólj hozzá Te is, lépj be vagy regisztrálj
Jelenleg nincs hozzászólás!
vissza a lap tetjére vissza a cikkek főoldlára
© 2005-2019 hajam.hu - Minden jog fenntartva! Üzenet a szerkesztőknek  |  Médiaajánlat  |  Jogi közlemények és adatvédelmi elveink