E-mail cím: Jelszó:
Ha még nem regisztráltál kattints ide! Hozzáadom a kedvenceimhez!
vissza a cikkek főoldlára
Hajmosási trükkök mindenkinek
Csapó László  |   2009. 02. 11., 22:30   |  Utoljára módosítva: 2009. 02. 11., 22:37

Hajmosás után tiszta, fényes dús és jó illatú hajról álmodunk. Akkor szoktunk neki fogni, ha már nem egészen ilyen. Piszkosnak érezzük hajunkat, a levegőből rárakodó portól, a fejbőrben termelődő izzadságtól, és a faggyúmirigyek termelte zsírtól. A zsíros frizurába pedig még könnyebben beleragad mindenféle szennyeződés. Sok piszkot felvihetünk rá a kezünkkel, a kefével is. A hajmosás gyakorisága függhet a fejbőr zsírosságától, izzadásától, a levegő szennyezettségétől, hogy milyen anyagokat, hajápolókat teszünk rá, vagy milyen gyakran nyúlunk hozzá, nem mindig tiszta kézzel. A sapkaviselet is növeli a faggyútermelést, a haj ettől hamarabb zsírosodik.

Jó levegőjű helyen élőknél, gyerekeknél, száraz bőrűeknél olykor két-három hét is eltelhet két hajmosás között anélkül, hogy közben hajuk ápolatlan hatást keltene. Egyébként általában hetente egyszeri, legfeljebb kétszeri mosás javasolt. Az ennél gyakoribb mosás igénybe veszi a hajat, és kiszárítja a fejbőrt. A gyorsan zsírosodó hajat akár naponta is lehet tisztítani.

Fontos, hogy mindig a mosási gyakoriságnak, a haj- és bőrtípusnak megfelelő sampont kell választani. Bőrgyógyászok szerint a patikákban kapható, illetve a gyógyászatilag tesztelt samponokban bízhatunk, de a többi is biztonságos lehet. A samponokkal szemben támasztott legfontosabb követelmény, hogy kémhatása enyhén savas, 5,5 PH-jú legyen.

Ezenkívül ne feledkezzünk meg saját tapasztalatainkra hagyatkozni, hiszen lehet, hogy az ismerős által ajánlott termék a mi hajunkon nem válik be, ragadós, fésülhetetlen marad a hajunk. Ez semmiképp sem jó, mert ettől a hajszálak fokozottan sérülnek, roncsolódnak. A különféle balzsamok, hajszerkezet-javulást és fénylő, egészséges hajkoronát ígérő samponok sokat segíthetnek, de csodát ezektől sem várhatunk. A hajszálat kívülről bevonva simává, jól fésülhetővé teszi, ami megóvja a további sérülésektől. Persze csak akkor, ha rendszeresen kenjük velük a szálakat. Azt is fontos tudni, hogy a haj élettelen, nem tud úgy regenerálódni, mint az élő sejtekből álló bőr. Minőségét alapvetően a hajhagymákból kinövő hajszál tulajdonságai határozzák meg, amit a balzsamok és pakolások már nem tudnak befolyásolni. A növekvő hajszál tulajdonságait az életmód, a táplálkozás, a szervezet általános egészségi állapota befolyásolja.

Ha valaki szép, fényes hajat szeretne, bátran próbálja ki nagymamáink módszerét, a citromos vagy enyhe ecetes vizes öblítést, ami a bőr kémhatását állítja helyre mosás után. A citromos víz a szőkéknek, az ecetes a sötét hajúaknak ajánlott inkább. A száraz fejbőrnek jót tesz, ha a hajmosás előtt fél órával, tojás és olívaolaj keverékét kenjük rá, illetve ricinus- vagy mandulaolajjal bemasszírozzuk, és a hajmosásig törölközőbe tekerve hagyjuk. Segít a fejbőrnek, ha a hajmosás előtt sós fürdőt vesz, amibe a fejét is belerakja. A sós fürdő rendkívül jót tesz a korpás hajnak. A könnyen zsírosodó hajnak azt ajánlják, hogy mosás után, langyosra hűtött borsmenta teával öblítsük le. A hajmosást ritkíthatjuk úgy, hogy egyszer-egyszer száraz samponhoz folyamodunk. A száraz sampon sprayvel alaposan befújjuk a hajat, majd kifésüljük. Ez megfelelő megoldás lehet, ha nincs idő hajat mosni. Szárításkor a levegőt felülről vagy pedig alulról a hajszálak között fölfelé fújjuk.

Szólj hozzá!
Szólj hozzá Te is, lépj be vagy regisztrálj